Verdsatt av Trøndelag

Er Trøndelag Norges lokalmatsentrum?

Skjenning, Økologisk Tjukkmjølk fra Rørostraktene, Skjørost fra Røros, Badsturøkt kjøtt på Namdals vis og Fjellmandel fra Oppdal. Ekte trønders matarv som har skapt mange smakfulle øyeblikk opp i gjennom historien.

Disse produktene er stolte bærere av Trøndelag sin rike matkultur og arv. Og kan både bevise og dokumentere sammenhengen mellom sted, smak og tradisjon gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser.

Hva er en beskyttet betegnelse?

Beskyttet Betegnelse (BB) er en offentlig merkeordning som sikrer at kun produkter produsert i et bestemt geografisk område og etter spesifikke, tradisjonelle metoder, kan bære merket.

Det garanterer en dokumentert sammenheng mellom sted, folk, tradisjon og råvare.

Hvorfor er det viktig?

Beskyttede betegnelser er avgjørende for å bevare vår unike matkultur og arv. De gir forbrukere tillit til at de kjøper ekte, kvalitetsprodukter som har dype røtter i norsk tradisjon.

Dette er viktig for å opprettholde kvaliteten og særpreget til lokale produkter, støtte småskala produsenter, og bevare norsk matkultur.

I likhet med EUs merkeordninger (PDO, PGI, TSG), som du finner på f.eks Parmaskinke og Champagne sikrer en beskyttet betegnelse (BB) at kun produkter som oppfyller strenge krav bærer merket.

Trøndelag har seks produkter som har klart å kvalifisere seg for beskyttet betegnelse. Det krever solid dokumentasjon og er et trangt nåløye å komme gjennom.

Vi oppfordrer deg til å se etter den norske blå og hvite logoen når du handler, enten det er på en matfestival, en gårdsbutikk eller i butikken.

Les mer om den rike matarven fra Trøndelag her:

Beskyttede betegnelser bevarer norsk kulturarv

Opprinnelse

Dokumenterer at et produkt kommer fra et bestemt sted og at det har spesifikke egenskaper eller kvaliteter som skyldes denne opprinnelsen.

Geografisk

 Viser nær sammenheng mellom produktets egenskaper eller kvalitet og det geografiske produksjonsområdet.

Tradisjonelt

Identifisere et produkt eller en rett som har en spesifikk tradisjonell produksjonsmetode eller oppskrift.