Fjellmandel fra Oppdal

Fjellmandel fra Oppdal

Midt-NorgeGeografisk

Produsentsammenslutning

Fjellmandel fra Oppdal er en av Norges mest kjente potetvarianter, høstet og produsert rett fra Oppdals fjell. Mandelpoteten har en rik og karakteristisk smak. Den kan gjenkjennes på det lysebrune/gule skallet, med en liten bøy på midten.

170 år med Fjellmandel fra Oppdal

Fjellmandelpotet er en historisk kvalitetspotet som har vært dyrket i Oppdal-regionen i over 170 år. Mandelpoteten ble tatt inn i Oppdal i løpet av perioden 1858–1878 av distriktslegen Hans Michael Arentz. Som også var en ivrig bonde. Siden den gang har poteten blitt dyrket som matpotet nummer én i Oppdal.

Fjellmandel

Mandelpoteten vokser best i høytliggende fjellbygder som Oppdal. Der får poteten en ekstraordinær kvalitet på grunn av dyrkingsforholdene. Den må dyrkes over 400 moh. Strenge kvalitetskrav gjør at bare én av fire poteter kan selges under navnet. Poteten har et høyt tørrstoffinnhold, som gir den en saftig konsistens og en unik smak. Dessuten er poteten mindre utsatt for sykdommer som vanligvis kan påvirke potetavlingen, takket være de lave jord- og lufttemperaturene i fjellregioner som Oppdal.

Fjellmandel fra Oppdal, produksjon
Fjellmandel fra Oppdal, produksjon (Eivor Eriksen/Matmerk)

Mandelpotet som kan brukes til alt

Mandelpoteten gir retter og snacks en karakteristisk smak og tekstur, og er derfor et populært valg for mange kokker og husholdninger. Den kan like gjerne brukes til hverdags som til fest, og det er ikke uten grunn man sier at «potet kan brukes til alt».

Fjellmandel fra Oppdal har en Beskyttet geografisk betegnelse, som garanterer regional og lokal matproduksjon. Med andre ord, dette er mandelpoteter fra Oppdal-området.

Mandelpotet er en gammel landsort av ukjent avstamning. Til Oppdal ble den tatt inn en gang i løpet av perioden 1858–1878 av distriktslege Hans Michael Arentz, som også var en «interesseret Jordbruker». Mandelpotet har siden den gang blitt dyrket som matpotet nr. 1 i Oppdal. Først på 1980-tallet ble det mer vanlig å dyrke mandelpotet for salg.

Mer om norsk mat og drikke