Festsodd fra Trøndelag

Festsodd fra Trøndelag

Midt-NorgeGeografisk

Produsentsammenslutning

 • Kontaktperson

  Håvard Gausen

 • Telefon

  928 59 170

 • E-post

  havard@inderoysodd.no

 • Adresse

  Produsentsammenslutningen Soddkokeran, Meieribakken 4, 7670 Inderøy

Festsodd fra Trøndelag er en særegen festmat fra Trøndelag, kjent for sitt rike innhold og dype kulinariske røtter. Sodd er ikke bare en matrett men også et stykke av Trøndelags historie og identitet. Det har blitt servert som festmat i regionen i århundrer, spesielt ved viktige anledninger som dåp, konfirmasjon, og bryllup.

Smaken av Festsodd fra Trøndelag

Hovedingrediensene i denne tradisjonelle retten inkluderer kjøttboller laget av en blanding av fåre- og storfekjøtt, sammen med terninger kokt av samme kjøtttype. Disse komponentene kombineres med soddfett og en rik, smakfull kjøttkraft, som er krydret med en krydderblanding der pepper og muskat står sentralt. Smaken av soddbollene sammen med kraften gir en karakteristisk smak av får og muskat.

Festsodd fra Trøndelag har kvalifisert seg for en Geografisk Beskyttet Betegnelse.

Festsodd – festens midtpunkt

Tradisjon og kultur

Sodd er ikke bare en matrett, men også et stykke av Trøndelags historie og identitet. Det har blitt servert som festmat i regionen i århundrer, spesielt ved viktige anledninger som dåp, konfirmasjon, og bryllup.

Soddens historie strekker seg tilbake til middelalderen, og er nevnt i Håkon den godes saga fra 1200-tallet. Det vitner om soddets dyptgripende kulturelle og historiske betydning i norsk matkultur, spesielt i Trøndelag. Sodd er ulik mange andre typer av norske kjøttsupper. Forskjellen ligger i tilberedningen, hvor ingrediensene vanligvis varmes separat og kombineres på tallerkenen før servering, i motsetning til en tradisjonell suppe som kokes sammen i én kjele.

Soddet blir tradisjonelt servert med ‘Skjenning‘, et trøndersk flatbrød som også har en beskyttet betegnelse, og gjerne akkompagnert av lokalt produsert ingefærøl.

Håndverk og historie

Festsodd fra Trøndelag er en matrett som produseres gjennom en gammel håndverkstradisjon i Innherred. Kunnskapen om tillaging av tradisjonelt sodd har blitt videreført av bygdekokker i generasjoner. På 1950-tallet ble denne kunnskapen overført til kjøttbedriftene i Innherred i Trøndelag.

Soddkokeran

Soddkokeran er rettmessig bruker av merkingen «Festsodd fra Trøndelag». Soddkokeran består av:

 • Inderøy Slakteri AS
 • Dullum Slakteri AS 

Sodd blir ofte tatt frem som den typiske trønderske matretten. I bygde- og historiebøker fra Inn-Trøndelag som handler om tiden fra ca. midten av 1800-tallet og fremover, omtales sodd som festmat ved gjestebud som bryllup og begravelser. Sodd var ofte hovedretten.

Mer om norsk mat og drikke