Festsodd fra Trøndelag

Festsodd fra Trøndelag

Midt-NorgeGeografisk

Produsentsammenslutning

 • Kontaktperson

  Håvard Gausen

 • Telefon

  928 59 170

 • E-post

  havard@inderoysodd.no

 • Adresse

  Produsentsammenslutningen Soddkokeran, Meieribakken 4, 7670 Inderøy

Festsodd fra Trøndelag er en autentisk matrett som består av fårekjøtt, storfekjøtt, soddfett og kjøttkraft. Smaken av soddbollene sammen med kraften gir en karakteristisk smak av får og muskat.

Smaken av Festsodd fra Trøndelag

Festsodd er en allsidig rett som passer perfekt til både hverdags og til fest. Sodd-retten har sin opprinnelse i Inherred i Trøndelag, og er en del av norsk matkultur.

Festsodd fra Trønderlag skiller seg fra andre sodd-varianter ved at det brukes en spesiell teknikk for å tilberede kjøttet og grønnsakene. Dette gir sodden en særegen smak og konsistens. Ingrediensene er ulike deler av sauekjøttet sammen med gulrøtter, kålrot og poteter.

Festsodd – festens midtpunkt

Festsodd fra Trønderlag blir ofte brukt som hovedrett ved spesielle anledninger som bryllup, dåp, konfirmasjoner og andre festligheter. Sodd kan serveres med poteter og flatbrød, eller som en siderett. Retten kan også serveres som en snack, til tapasbordet eller med andre typer spekemat og oster.

Festsodd skiller seg ut fra andre lignende retter på grunn av sin unike smak og chunky konsistens. Sodd er næringsrik mat og en utmerket proteinkilde, som gir kroppen viktige mineraler og vitaminer som styrker immunforsvaret.

Festsodd fra Trøndelag, sodd
Festsodd fra Trøndelag, sodd (Hanne Stensvold/Matmerk)

Tradisjon på boks

Festsodd fra Trønderlag er fortsatt en populær matrett i Trøndelag og omeng. Mange restauranter og matprodusenter har laget sin egen versjon av retten. Gjennom bruk av tradisjonelle og håndverksmessige teknikker, har Festsoddproduksjonen blitt hedret med flere priser og anerkjennelse internasjonalt.

Festsodd fra Trøndelag blir produsert i henhold til tradisjonelle oppskrifter og fremstillingsmetoder. Dette har gitt produktet Geografisk Beskyttet Betegnelse.

Kunnskap er makt

Festsodd fra Trøndelag er en matrett som produseres gjennom en gammel håndverkstradisjon i Innherred. Kunnskapen om tillaging av tradisjonell sodd har blitt videreført av bygdekokker i generasjoner. På 1950-tallet ble denne kunnskapen overført til kjøttbedriftene i Inn-Trøndelag.

Produsentsammenslutningen Soddkokeran har tilbakeført sine oppskrifter og fremstillingsmåter til bygdekokkene i Inn-Trøndelagsregionen.

Sodd blir ofte tatt frem som den typiske trønderske matretten. I bygde- og historiebøker fra Inn-Trøndelag som handler om tiden fra ca. midten av 1800-tallet og fremover, omtales sodd som festmat ved gjestebud som bryllup og begravelser. Sodd var ofte hovedretten.

Mer om norsk mat og drikke