Økologisk Tjukkmjølk fra Røros

Økologisk Tjukkmjølk fra Røros

Midt-NorgeGeografisk

Produsentsammenslutning

Økologisk Tjukkmjølk fra Røros – en autentisk smaksopplevelse med historiske røtter! Røros er en destinasjon som skiller seg ut, og det gjør også tjukkmjølken som produseres her. I over 150 år har melken blitt produsert i Rørosregionen.

  • Økologisk Tjukkmjølk fra Røros er et syrnet melkeprodukt som skal være framstilt av økologisk produsert melk tilsatt tradisjonell tettekultur
  • Økologisk Tjukkmjølk fra Røros skal produseres i Røros kommune.
  • Økologisk Tjukkmjølk var det aller første produktet som oppnådde en Beskyttet geografisk betegnelse i Norge i 2004

Tradisjonsrik smak rett fra kartongen

Tjukkmjølk er allsidig og kan nytes på forskjellige måter. Den passer perfekt som topping på frokostblandingen med sukker og syltetøy, eller som et tradisjonelt tilbehør til spekemat. Hvis du foretrekker det, kan du også riste den godt opp og nyte den rett fra kartongen.

Tjukkmjølk kan brukes som basis for flere typer av moderne retter. I samarbeid med matmagasient Appetitt har vi utviklet feler oppskrifter med tjukkmjølk. Prøv Tjukkmjølkspudding, Tjukkmjølkmadeleins eller Terte med tjukkmjolkspannacotta med jordbær!

150 år med Tjukkmjølk fra Røros

I gamle dager var Tjukkmjølk essensielt for gruvearbeiderne på Røros. Den utgjorde en viktig del av kostholdet deres på grunn av sin lange holdbarhet. Enten det var menn som ble igjen på gården eller gruvearbeidere, sørget kvinnene for å ha et stort lager av tjukkmjølk tilgjengelig, slik at mennene aldri skulle «sulte foran brødboksen».

Foto fra Røros. Eivor Eriksen/Stiftelsen Norsk Mat

Tjukkmjølk er en tradisjonell melkerett med en historie som strekker seg over 150 år og trolig har røtter tilbake til vikingtiden. Navnet «tjukkmjølk» refererer til den fyldige konsistensen av melken, som opprinnelig ble laget ved hjelp av tettegressplanten.

Den blir også kalt tettemjølk/tettemelk. Prosessen involverte å skylle bladene fra planten og legge dem i en liten treskål. Deretter ble varm melk høstet over bladene og satt på et varmt sted. Når melken stivnet, var tetten klar til bruk. I dag tilsetter vi gamle tettekulturer fra Røros-traktene i melken for å opprettholde den autentiske smaken.

Melken som brukes i produksjonen av tjukkmjølk er økologisk produsert på gårder i Nord-Østerdalen og Røros-traktene. Den videreforedles av Rørosmeieriet AS for å sikre en høy kvalitet og bevare den unike smaken.

Opplev den autentiske og fyldige smaken av Røros-traktene gjennom tjukkmjølk. Produsert med omsorg og tradisjon, bringer denne spesielle melken en smak av fortiden tilbake til dagens bord.

Bruk av stedlig og tradisjonell tettekultur gir produktet dets særpregede aroma og konsistens. Bakteriefloraen i tettekulturen fra Røros har andre egenskaper enn annen undersøkt tettekultur med hensyn til sitratmetabolisme og viskositet. Dette kan tilskrives ulikheter i bakteriefloraen på tettegrasplantens blader avhengig av plantens geografiske voksested.

Mye på grunn av sin lange holdbarhet var tjukkmjølk på denne tiden en viktig del av kosten, bl.a. for gruvearbeiderne på Røros og deres familier.

Mer om norsk mat og drikke