Prosciutto di San Daniele

Prosciutto di San Daniele

EuropaOpprinnelse

Produsentsammenslutning

San Daniele-spekeskinken er en autentisk italiensk delikatesse som har vært produsert i århundrer. Den er kjent for sin fantastiske smak og unike produksjonsmetode.

Skinken blir fremstilt i den lille byen San Daniele del Friuli i Nord-Italia, som ligger ved foten av Alpene. Dette området har ideelle klimatiske forhold og en lang tradisjon for speking av skinker.

  • Produksjonsområdet for ‘Prosciutto di San Daniele’ ligger geografisk i kommunen San Daniele del Friuli i sentrale Friuli, langs elven Tagliamento, der de første åsene i Carnic Alps stiger opp.
  • Varme vinder fra Adriaterhavet kjøles gradvis ned når de beveger seg langs elven Tagliamento og møter kaldere vinder som kommer ned fra Alpene. Dette skaper et permanent mikroklima som kontinuerlig gir en mild luftsirkulasjon i området og sikrer et lavt fuktighetsnivå som er ideelt for modningen av skinken.
  • Her henger sted, klima og smak så tett sammen at San Daniele er en skinke som har oppnådd en beskyttet geografisk betegnelse både i Norge og EU.

Moden smak

Produksjonsmetoden for San Daniele-spekeskinken er basert på en kombinasjon av håndverk og naturlig modning. Kun de beste svinebena fra utvalgte griser blir brukt. Etter en nøye utvalgsprosess blir skinkebena saltet for å bevare kjøttet og gi det sin karakteristiske smak.

Deretter blir skinkebena hengt opp i spesielle luftige rom der de modner i minst 13 måneder. Under denne modningsprosessen får San Daniele-skinken sin unike smak og aroma.

Smaken av San Daniele-spekeskinken er bemerkelsesverdig. Kjøttet er mørt, saftig og delikat, mens fettet smelter på tungen. Skinken har en subtil sødme og en kompleks smaksprofil med et hint av nøtter og fruktighet. Den kan brukes til så mangt, hva med å prøve den med norsk tilbehør som potetlomper? Oppskriften finner du hos matmagasinet Appetitt!

Strenge krav

Kun skinker som er produsert i San Daniele-området og etter de strenge tradisjonelle metodene, kan kalle seg San Daniele-skinke.

Produksjonsmetoden for San Daniele-spekeskinken er basert på en kombinasjon av håndverk og naturlig modning. Kun de beste skinkene fra utvalgte griser blir brukt. Etter en nøye utvalgsprosess blir skinkene saltet for å bevare kjøttet og gi det sin karakteristiske smak.

Deretter blir skinkene hengt opp i spesielle luftige rom der de modner i minst 13 måneder. Under denne modningsprosessen får San Daniele-skinken sin unike smak og aroma.

Prosciutto di San Daniele er en skinke som har en karakteristisk form som minner om en gitar, og inkluderer den distale delen av benet (foten). Vekten på en hel Prosciutto di San Daniele, inkludert benet, er vanligvis mellom 8 og 10 kg, og aldri mindre enn 7,5 kg.

Mer om norsk mat og drikke