Gorgonzola ost på et trebrettRadovan Janjusevic

Gorgonzola

Gorgonzola

EuropaOpprinnelse

Produsentsammenslutning


Gorgonzola – Italias Blåost

Gorgonzola er en karakteristisk blåmuggost som stammer fra Italia. Den ble først fremstilt i byen Gorgonzola i Lombardia-regionen i det 9. århundre. Gorgonzola er en av de eldste kjente blåostene i verden, og har i løpet av århundrene fått et rykte som en av Italias fineste oster.

Gorgonzola- Italias blåmuggost!

Beskyttet Betegnelse

Gorgonzola har siden 1955 vært beskyttet av Denominazione di Origine Protetta (DOP) -status, en italiensk betegnelse som betyr at den er beskyttet mot kopiering. Siden 2016 har den hatt samme beskyttelse i Norge gjennom regelverket for Beskyttede betegnelser.

Beskyttelsen anerkjenner ostens unike kvalitet, opprinnelse og tradisjonelle produksjonsmetoder. For å være kvalifisert som ekte Gorgonzola, må osten være laget av kumelk som er innhentet i en bestemt region, og må følge strenge regler for produksjon og modning.

Historie

Noen hevder at Gorgonzola ble først produsert i byen Gorgonzola, nær Milano, i år 879 e.Kr. Andre mener at den ble først produsert i Pasturo nella Valsassina, et område kjent for ostelaging i århundrer, takket være tilstedeværelsen av utmerkede naturlige grotter der gjennomsnittstemperaturen konstant ligger mellom 6°C og 12°C.

Smak

Store oster med egenskaper som gjør at de kan beskrives som milde, og mellomstore og små oster med egenskaper som gjør at de kan beskrives som syrlige, kan ha betegnelsene ‘dolce’ og ‘piccante’ henholdsvis på etiketten ved siden av eller under betegnelsen «Gorgonzola».

Gorgonzola Dolce er mildere og kremet med en litt søt, lett syrlig smak. Gorgonzola Piccante er fastere, skarpere og har en mer intens smak. Begge variantene har den karakteristiske blågrønne muggen som gir en rik, jordaktig og nesten nøtteaktig smak.

Gorgonzola er utrolig allsidig i matlaging. Den kan spises alene, smuldres over salater, smeltet i sauser, brukt i bakverk, eller sammen med frukt som pærer eller fiken. Her er en oppskrift du kan prøve fra matmagasinet Appetitt:

Ekte Gorgonzola skal modnes minimum 50 dager:

  • Stor ostehjul, mild type: 10–13 kg, med en mild eller litt syrlig smak, minimum modningsperiode: 50 dager,
  • Medium ostehjul, syrlig type: 9–12 kg, med en uttalt syrlig smak, minimum modningsperiode: 80 dager,
  • Liten ostehjul, syrlig type: 6–8 kg, med en uttalt syrlig smak, minimum modningsperiode: 60 dager.

Mer om norsk mat og drikke