Gulløye fra Nord-Norge

Gulløye fra Nord-Norge

Nord-NorgeOpprinnelse

Produsentsammenslutning

 • Kontaktperson

  Ulrike Neumann

 • Telefon

  993 02 840

 • E-post

  ulrike@tromspotet.no

 • Adresse

  Produsentorganisasjonen Ottar,
  Naustveien 17, 9303 Silsand

Gulløye fra Nord-Norge er en spesiell type potet som er kjent for sin faste, smakfulle konsistens og karakteristiske utseende. Denne særegne potetvarianten, også kjent som midnattsolpoteten, passer ypperlig til for eksempel viltkjøtt og lutefisk.

Gulløye fra Nord-Norge
Gulløye fra Nord-Norge (Kristin Sørensen/ Tromspotet/ produsentorganisasjonen Ottar)

En potet i solen

Gulløye fra Nord-Norge er en potet som skiller seg ut i potet-mengden, med sin spesielle smak og sitt unike utseende. Potetene har en lys, gyllenbrun skorpe og dype, mørke øyne. Den er også kjent for sin faste og smakfulle konsistens. I tillegg blir den mye brukt i matlaging.

Et av de mest spesielle aspektene ved Gulløye poteten er vekstvilkårene. Siden den dyrkes i det nordnorske klimaet, har poteten en intens vekstperiode. Fordelen er at den da får sollys døgnet rundt i vekstsesongen. Dette fører til at poteten får et høyt innhold av stivelse og sukker, som gir den en kraftfull smak og en karakteristisk, gulaktig farge.

Gulløye fra Nord-Norge

Gulløye er en potetsort som ble introdusert til Nord-Norge på 1900-tallet av rallare som vandret over kjølen fra Sverige. Siden den gang har poteten blitt dyrket i regionen, og er i dag mest utbredt nord for Polarsirkelen.

Gulløye er synonymt med gourmetpoteter i Nord-Norge, og er høyt verdsatt av potetelskere over hele landet. Dette skyldes både potetens karakteristiske smak og utseende, samt potetdyrkernes omsorg og arbeid som kreves for å dyrke poteten på rett vis.

Poteten er imidlertid relativt skjør, og kan lett sprekke under innhøsting og lagring. I gamle dager var lyden av et Gulløye som sprakk under innhøsting et kvalitetstegn på årets avling.

Smakslandet: Gulløye fra Tromspotet
Smakslandet: Gulløye fra Tromspotet (Matkanalen/ Thomas Mortveit)

En helt spesiell potet

Gulløye fra Nord-Norge er kjent for sin unike smak og et karakteristisk utseende. Poteten er svært populær i regionen, og har blitt tildelt Beskyttet Geografisk Betegnelse. Dette sikrer blant annet at den ekte potet-varianten produseres og distribueres på en kvalitetssikret måte.

Gulløye har god matkvalitet, og er sammen med sortene Mandel og Ottar rangert på topp med hensyn til smakelighet. Gulløye har et omdømme som en spesiell nordnorsk potet og regnes der som selve gourmetpoteten.

potet, Beskyttet betegnelse, bB
potet, Beskyttet betegnelse, bB

Mer om norsk mat og drikke