Finnes det flere BB’er i landet vårt?

Publisert: 18 oktober 2023

BB – eller Beskyttede betegnelser – finner vi over det ganske land. Per i dag er det 32 produkter og Stiftelsen Norsk Mat ønsker seg nå flere. Derfor har det startet en BB-turné nå i høst. I hele Norge jaktes det nå etter produkter eller matretter som fortjener å få Beskyttede betegnelse.

Både i Østfold, Innlandet og Nordland har det allerede blitt arrangert workshops og produkter og matretter har blitt diskutert og vurdert. I tillegg er det planlagt aktiviteter i Vestland, Rogaland, Troms og Finnmark og resten av landet vil også bli involvert fortløpende.

Sak om Spesialitet-merket smør i Appetitt 1/2015 Kokk: Jonathan Bukkøy Arntzen

Hvorfor er dette viktig?

Beskyttede betegnelser fremmer mat- og drikkekultur, bidrar til et opplevelsesbasert reiseliv og sørger for at tradisjonene blir ivaretatt. Alle regioner i Norge har produkter eller matretter som er verdt å beskytte – enten etter opprinnelse, geografi eller tradisjon.

Hva er vel Salten uten møsbrømlefse, Trøndelag uten sodd eller Telemark uten småmat? Det finnes mange eksempler og det er plass til er flere hos Stiftelsen Norsk Mat.

«Vi trenger hjelp til å finne flere BB’er i Norge. Derfor tar vi nå runden rundt i det ganske land og snakker med lokalmatprodusenter, kokker og matfolk for å finne gode kandidater. Vi har et mål om totalt 50 BB’er innen 2030 og at vi minst har en BB i hvert fylke​», sier prosjektleder Marit Strand i Stiftelsen Norsk Mat.

«Det er viktig for oss at vi samarbeider godt med Statsforvalteren, Fylkeskommunen og Innovasjon Norge i denne satsingen! BB er et viktig verktøy for å nå regionale og nasjonale målsetninger på matområdet», avslutter Strand.

Stiftelsen Norsk Mat har siden 2002 hatt ansvaret for den offentlige merkeordningen Beskyttet Betegnelse som er eid av Fiskeridepartementet og Landbruks- og matdepartementet.

Har du spørsmål eller tips om produkter eller matretter som fortjener en BB?

Send epost til prosjektleder Marit Strandmarit.strand@norskmat.no

Her er noen flotte eksempler på BB’er

Norge har sammenlignet med de øvrige nordiske land flest antall BB’er og fremheves både av EU, Nordisk Råd og i Matnasjonen Norge som et særdeles viktig virkemiddel for å bevare genuin kvalitet på regional/nasjonal mat og drikkekultur.