Telemarksplommer

Telemarksplommer

ØstlandetGeografisk

Produsentsammenslutning

Telemarksplommer er ekte vare. De er mer enn bare en frukt; de er en del av regionens matkulturarv og det lokale landbrukets stolte tradisjon.

Telemarksplommer er plommer (Prunus domestica) fra Telemark av sortene Avalon, Jubileum, Mallard, Opal, Reeves og Valor. Telemarksplommer har en søt og aromatisk frisk smak.

  • Telemark er spesielt godt egnet for plommedyrking.
  • For å anerkjenne plommenes opprinnelse, kvalitet og unike smaksprofil, har Plommer fra Telemark status som en beskyttet geografisk betegnelse.
  • Kun plommer dyrket i dette bestemte geografiske området kan bære denne betegnelsen. Når du kjøper Plommer fra Telemark, får du en autentisk, kvalitetsfrukt.

En smak av sommer

Plommer fra Telemark er kjent for sin balanserte sødme, syrlighet og saftighet, noe som gir dem en unikt deilig og forfriskende smak. Frukten har en fast, men saftig tekstur, og når den er helt moden, får den en dyp, vakker farge som varierer fra gul til rød og lilla, avhengig av sorten.

Plommene er ideelle for å spise ferske, men de kan også brukes i en rekke oppskrifter, fra syltetøy og bakverk til velsmakende sauser og chutneys. Vi anbefaler at du prøver Plomme Cobbler fra matmagasinet Appetitt.

Historie og jordsmonn

Telemark, og da spesielt Midt-Telemark, er kjent som et godt fruktdyrkingsområde. Tradisjonen med dyrking av plommer i Telemark kan føres tilbake til 1950-tallet. Telemark er i dag det 3. største plommeproduserende fylket i landet.

Jordsmonnet og klimaet i Telemark er perfekt for dyrking av plommer. Jordsmonnet består vesentlig av tidligere havbunn, som gjennom generasjoner med kultivering har gitt et jordsmonn rikt på både mineraler og organisk materiale og en sammensetning som holder godt på fuktigheten.

I kombinasjon med god jordstruktur og moderat nedbør, gir dette gode vekstforhold for trærne og frukten. Klimaet i fruktdyrkingsområdene i Telemark kjennetegnes av mange soltimer, god sommertemperatur og moderate mengder nedbør i vekstsesongen. Dette sikrer plommer med flott størrelse, farge, sukkerinnhold, fasthet og smak.

Dyrking moreller Telemark
Dyrking Telemark (Eivor Eriksen / Matmerk)

I tillegg til de gode vektsvilkårene, er kompetanse om dyrkingsinngrep som beskjæring, gjødsling, vanning, tynning, plantevern og høsting avgjørende for utviklingen og kvaliteten på frukten.

Samspillet mellom jordsmonn, klima, sort, dyrkingsinngrep og varehåndtering er avgjørende for den særegne kvaliteten til Telemarksplommer/Plommer fra Telemark

Mer om norsk mat og drikke