Telemarksmoreller

Telemarksmoreller

ØstlandetGeografisk

Produsentsammenslutning

Telemarksmoreller er en unik smaksopplevelse fra Norges frukthage. Telemarksbønder har dyrket moreller for salg siden 1970-tallet, og i dag er Telemark det tredje største morellproduserende området i Norge.

Moreller fra Telemark har fått rykte på seg for å være spesielt søte, saftige og smaksrike. Men hva er det som gjør Telemarksmoreller så unike?

  • Telemarksmoreller er søtkirsebær (Prunus avium) dyrket i Telemark av sortene Kordia, Lapins, Regina, Sweetheart, Ulster og Van.
  • Telemarksmoreller kjennetegnes ved en aromatisk, søt og frisk kirsebærsmak, og en fast og saftig konsistens.
  • Sammenhengen mellom geografiks dyrkningsområde og kvalitet og smak er godt dokumentert og Telmarksmoreller kvalifiserer dermed til Beskyttet Geografisk Betegnelse

Smaken av sommer i Telemark

Telmarksmoreller er kjent for sin intense smak, som er både søt og svakt syrlig. Hver morell har en dyp rød farge og en konsentrasjon av smak. De er søte men har også en mild syrlighet som balanserer smaken.

Sammen med Matmagasinet Appetitt har vi laget flere oppskrifter med Telemarksmoreller. Hva med å prøve Morell Blondies, Morell-is eller en Morellmousse-kake?

Perfekte vekstforhold i Telemark

Telemarksregionen har ideelle forhold for dyrking av moreller. Det gunstige klimaet med mange soltimer, stabile sommertemperaturer og moderate mengder nedbør gir morellene en unik sammensetning av størrelse, farge, sukkerinnhold, fasthet og smak.

Dyrking moreller Telemark
Dyrking moreller Telemark (Eivor Eriksen / Stiftelsen Norsk Mat

Jordsmonnet er også ideelt for morelldyrking og består av hav-, strand- og elveavsetninger som har blitt kultivert over generasjoner. Dette gir en god jordstruktur som holder godt på fuktigheten, en sammensetning rik på mineraler og organisk materiale, og en naturlig vekstprosess for trærne og frukten.

Telemark, og da spesielt Midt-Telemark, er kjent som et godt fruktdyrkingsområde. I Telemark kan tradisjonen med dyrking av moreller for salg føres tilbake til 1970-tallet. Telemark er i dag det 3. største morellproduserende fylket i landet.

Morell-kompetanse

For å oppnå den særegne kvaliteten til Telemarksmoreller, er det ikke bare de gunstige vekstvilkårene som spiller en rolle. Kompetanse innen ulike dyrkingsinngrep, inkludert beskjæring, gjødsling, vanning, plantevern, høsting og varehåndtering, er av avgjørende betydning.

Gjennom det komplekse samspillet mellom jordsmonn, klima, morellsort, dyrkingsinngrep og korrekt varehåndtering, oppnår Telemarksmorellene sin karakteristiske kvalitet. Kombinasjonen av dette gir en opplevelse som skiller seg ut fra andre fruktsorter.

 Klimaet i fruktdyrkingsområdene i Telemark kjennetegnes av mange soltimer, god sommertemperatur og moderate mengder nedbør i vekstsesongen. Dette sikrer moreller med ønsket størrelse, farge, sukkerinnhold, fasthet og smak.

Samspillet mellom jordsmonn, klima, sort, dyrkingsinngrep og varehåndtering er avgjørende for den særegne kvaliteten til Telemarksmoreller/Moreller fra Telemark.

Mer om norsk mat og drikke