Telemarksepler

Telemarksepler

ØstlandetGeografisk

Produsentsammenslutning

Telemarksepler er en type norske epler som er kjent for sin deilige søte og saftige konsistens. Disse eplene har en lang historie og har vært dyrket i Telemark siden 1700-tallet.

  • Telemarksepler (Malus x domestica) dyrkes i Telemark av sortene Aroma, Discovery, Rubinstep, Rød Aroma, Rød Gravenstein, Summerred, Sunrise og Åkerø.
  • Samspillet mellom jordsmonn, klima, sort og kunnskap er avgjørende for den karakteristiske sprø, søt-syrlige og friske fruktkvaliteten til Telemarksepler/Epler fra Telemark.
  • Sammenhengen mellom smak og geografi er godt dokumentert og Telemarksepler har en beskyttet geografisk betegnelse

Smak av Telemark

Telemarksepler dyrkes kun av et begrenset antall bønder i Telemark, noe som garanterer en høy kvalitet og en sakte modningsprosess. Smaken preges av et kaldt klima, som gir eplene naturlig høyere sukkerinnhold og en unik smak.

Telemarksepler er perfekt snack som kan nytes akkurat som de er. Eplene kan også brukes for å lage iskrem, saftige kaker eller som ingrediens i spennende middagsretter.

Prøv noen av oppskriftene fra Matmagasinet Appetitt: Eplepai, Eplelapper eller Bakte epler

Historiske epler

Det er lang tradisjon for dyrking av epler i Telemark. At Telemark ble sett på som et velegnet område for dyrking av frukt er omtalt i skriftlige kilder allerede på 1700-tallet. 

Ferske epler fra Telemark
Ferske epler fra Telemark (Eivor Eriksen/ Beskyttede Betegnelser)

Etter andre verdenskrig (1945-) fikk epleindustrien fart på seg med byggingen av fruktlagre og tilgangen til effektive plantevernmidler. Telemark har rik erfaring med fruktdyrking. Det gir høy kompetanse innen dyrking av høykvalitets epler. I dag er Telemark det nest største fylket når det gjelder epleproduksjon i landet.

Telemark + epler = sant

Jordsmonnet og klimaet i Telemark er godt egnet for epledyrking. Jordsmonnet består vesentlig av tidligere havbunn. Det gir et jordsmonn rikt på både mineraler og organisk materiale og en sammensetning som holder godt på fuktigheten. I kombinasjon med god jordstruktur og moderat nedbør gir dette gode vekstforhold for epletrær og epler.

Det perfekte samspill

Klimaet i fruktdyrkingsområdene i Telemark kjennetegnes av en høy gjennomsnittlig normaltemperatur i vekstperioden. Det er mye lys, varme dager og kjølige netter, spesielt inn mot høsting. Dette er sikrer god fruktstørrelse, fin farge, en god balanse mellom syre- og sødme og en flott aroma.

Samspillet mellom jordsmonn, klima, sort og kunnskap er avgjørende for den karakteristiske sprø, søt-syrlige og friske fruktkvaliteten til Telemarksepler.

Klimaet i fruktdyrkingsområdene i Telemark kjennetegnes av en høy gjennomsnittlig normaltemperatur i vekstperioden, høy lysinnstråling, en markert temperaturforskjell mellom dag og natt og kjølige netter inn mot høsting.

Dette er faktorer som sikrer god fruktstørrelse, velforma epler, sortskarakteristisk grunn- og dekkfarge, høyt sukkerinnhold, en god balanse mellom syre- og sukkerinnhold, og høyt innhold av positive aromastoffer.

Mer om norsk mat og drikke