Telemarksepler
Telemarksepler er en type norske epler som er kjent for sin deilige søte og saftige konsistens. Disse eplene har en lang historie og har vært dyrket i Telemark siden 1700-tallet. Med sin sprø tekstur og balanserte smak er Telemarksepler et naturlig valg for både hverdagsglede og festlige anledninger.
Dette er Telemarksepler
- Telemarksepler (Malus x domestica) dyrkes i Telemark av sortene Aroma, Discovery, Rubinstep, Rød Aroma, Rød Gravenstein, Summerred, Sunrise og Åkerø.
- Samspillet mellom jordsmonn, klima, sort og kunnskap er avgjørende for den karakteristiske sprø, søt-syrlige og friske fruktkvaliteten til Telemarksepler/Epler fra Telemark.
- Sammenhengen mellom smak og geografi er godt dokumentert og Telemarksepler har en beskyttet geografisk betegnelse.
Smak av Telemark
Telemarksepler dyrkes kun av et begrenset antall bønder i Telemark, noe som garanterer en høy kvalitet og en sakte modningsprosess. Smaken preges av et kaldt klima, som gir eplene naturlig høyere sukkerinnhold og en unik smak.
Telemarksepler er perfekte som snacks, og kan nytes akkurat som de er. Eplene kan også brukes for å lage iskrem, saftige kaker eller som ingrediens i spennende middagsretter.
Prøv noen av oppskriftene fra Matmagasinet Appetitt: Eplepai, Eplelapper eller Bakte epler
Historien bak Telemarksepler
Det er lang tradisjon for dyrking av epler i Telemark og fylket har rik erfaring med fruktdyrking. Det gir høy kompetanse innen dyrking av høykvalitets epler.
At Telemark ble sett på som et velegnet område for dyrking av frukt er omtalt i skriftlige kilder allerede på 1700-tallet. Etter andre verdenskrig (1945-) fikk imidlertid epleindustrien for alvor fart på seg med byggingen av fruktlagre og tilgangen til effektive plantevernmidler. I dag er Telemark det nest største fylket når det gjelder epleproduksjon i landet.
Telemark + epler = perfekt kombinasjon
Jordsmonnet og klimaet i Telemark er godt egnet for epledyrking:
- Jordsmonn: Består vesentlig av tidligere havbunn, rikt på både mineraler og organisk materiale. Dette gir en sammensetning som holder godt på fuktigheten og sikrer gode vekstforhold for epletrær.
- Klima: Kjennetegnes av varme dager og kjølige netter, spesielt inn mot høsting. Dette sikrer god fruktstørrelse, fin farge og en perfekt balanse mellom syre og sødme.
Optimale vekstforhold for Telemarksepler
Fruktdyrkingsområdene i Telemark byr på ideelle forhold som gir eplene god smak og høy kvalitet. Klimaet med varme dager og kjølige netter, særlig mot innhøsting, gir en fin balanse mellom syre og sødme.
Høy lysinnstråling og tydelige temperaturforskjeller mellom dag og natt bidrar til god fruktstørrelse, fin farge og utvikling av aroma. Kombinasjonen av jordsmonn, klima, eplesort og lokal kunnskap gir epler med sprø konsistens og søt-syrlig smak.
-
Forskrift om beskyttelse av Telemarksepler som geografisk betegnelse Tekst fra Lovdata
-
Oppskrifter med epler fra Matmagasient Appetitt Oppskrifter
Telemark med gode vekstbetingelser
Telemark bærer preg av naturgitte forhold som sikrer god fruktstørrelse, velforma epler, sortskarakteristisk grunn- og dekkfarge, høyt sukkerinnhold, en god balanse mellom syre- og sukkerinnhold, og høyt innhold av positive aromastoffer. Resultatet er frukt med høyt sukkerinnhold, balansert syre og rik aroma – egenskaper som har gjort Telemarksepler til en favoritt blant norske epler.
Telefrukt AS
-
Kontaktperson
Telefrukt
-
Telefon
+47 35 95 64 64
-
E-post
-
Adresse
Sauheradvegen 111
3810 Gvarv
Norge