Rakfisk fra Valdres

Rakfisk fra Valdres

ØstlandetGeografisk

Produsentsammenslutning

Rakfisk fra Valdres er en unik og tradisjonsrik norsk delikatesse! Den historiske rakfisken har blitt produsert i Valdres i flere hundre år. Fiskeretten har en karakteristisk lukt og en aromatisk smak. Den er rød på fargen og har en fast, men smørevillig konsistens. Rakfisk er særlig populært i Norge, og Valdres er et av de beste områdene for produksjon av rakfisk.

  • Rakfisk fra Valdres er et raket/fermentert fiskeprodukt fremstilt av oppdrettet regnbueørret eller ørret nedlagt i salt/lake. Rakfisk fra Valdres skal produseres, bearbeides og foredles i Valdres.
  • Rakfisk fra Valdres skal være produsert av regnbueørret eller ørret. Regnbueørret skal være klekket og oppdrettet i Valdres. Ørret skal være oppdrettet eller fanget i vann eller vassdrag i Valdres.
  • Sammenhengen mellom produksjonssted, smak og kvalitet er så godt dokumentert at Rakfisk fra Valdres kan merkes med Beskyttet geografisk betegnelse 

En helt særegen smak

Rakfisk fra Valdres tilbyr en særpreget smaksopplevelse, med en distinkt rikhet og kompleksitet. Den har ulike styrke, og det kan være lurt å sette seg inn i hvilke produsenter som har hvilken styrke.

Rakfisk fra Valdres serveres ofte som en hovedrett, akkompagnert av flatbrød, rømme, rødløk, og noen ganger poteter. Den er også nydelig i tynne skiver på brød eller knekkebrød. Det er vanlig å nyte rakfisk sammen med akevitt og øl.

I samarbeid med Matmagasinet Appetitt har vi utviklet nye oppskrifter med Rakfisk fra Valdres. Prøv «Røsti med rakfisk og wasabirømme», «Rakfisktartar med reddik» eller «Lun rakfisk med grillet kålsalat.«

Produksjon og tradisjon

Produksjon av rakfisk kan spores helt tilbake til 1600-tallet. Raking av fisk er en gammel konserveringsmetode som opprinnelig kommer fra de indre dal- og fjellstrøkene i Sør-Norge. Teknikker og metoder som har blitt brukt i århundrer har blitt videreført fra generasjon til generasjon, og er fremdeles i dag en integrert del av kultur og tradisjon i Valdres-regionen.

Valdres-regionen og rakfisken er en viktig del av norsk mathistorie. Allerede på 1600-tallet var rakfisk blant varene som lokale bønder solgte på markedene i området.

Kun for intern bruk
Rakfiskprodusenter i Valdres

Ørreten i Valdres gjennomgår en grundig prosess fra klekking til foredling. Dette utføres av seks anerkjente rakfiskprodusenter i Valdres. Kun det beste fiskeråstoffet benyttes i produksjonen. Som en regel så legges ørreten legges forsiktig i bøtter senest to timer etter slakting.

Rakfisk fra Valdres tilbys i tre varianter: Mild, lagret og vellagret. Valget av variant bestemmes basert på modningstiden.

Raking av fisk er en gammel metode for konservering og lagring av fisk, som har vært særlig utbredt i de indre dal- og fjellstrøkene i Sør-Norge. Rakeprosessen er todelt, og det er primært en enzymatisk spalting av fiskekjøtt og fiskefett i tillegg til en fermentering av naturlig tilstedeværende melkesyrebakterier.

Mer om norsk mat og drikke