Prosciutto di Parma

Prosciutto di Parma

EuropaOpprinnelse

Produsentsammenslutning

Produksjonen av ekte Parma-skinke er historien om et spesielt forhold mellom menneske og natur.

Siden romertiden har de unike forholdene i Parma-regionen gjort det mulig å produsere skinker av høyeste kvalitet som har blitt verdsatt av gourmeter i århundrer. ‘Prosciutto’ kommer fra det latinske ordet ‘perexsuctum’, som betyr ‘tørket’ – en indikasjon på produksjonen av Parma-skinke og dens gamle røtter.

  • Spekeskinken må produseres i Parma-regionen i Italia. Det geografiske området er avgrenset, og kun skinker produsert innenfor dette området kan kalles Parmaskinke.
  • Parmaskinken må følge en spesifikk produksjonsmetode som er tradisjonell og strengt regulert. Dette inkluderer en lang modningsperiode på minimum 12.måneder.
  • Kvalitetskontroll og merking: Hver Parmaskinke gjennomgår en omfattende kvalitetskontrollprosess som inkluderer inspeksjon, merking og godkjenning av et uutslettelig merke som viser at skinken oppfyller de nødvendige standardene. Denne merkingen er Ducal Crown, som er et symbol på ekthet og kvalitet.

Smak og bruksområder

Parmaskinke har en karakteristisk smak som er kjent for sin delikate sødme og rike umami-noter. Den har en balansert salthet. Kjøttet er mørt, saftig og har en silkemyk tekstur. Fettet i skinken smelter på tungen og gir en behagelig munnfølelse.

Parmaskinke er som alle spekeskinker en allsidig ingrediens som brukes i mange forskjellige retter. Den serveres ofte skåret i tynne skiver som en del av en antipasti tallerken, hvor den kan kombineres med ost, oliven eller soltørkede tomater. Den er også en populær ingrediens i pasta-, risotto- og pizza-oppskrifter, hvor den tilfører en umiskjennelig smak og aroma. Parmaskinke kan også brukes som en smakfull topping på salater eller som en wrap rundt frukt eller grønnsaker for å gi ekstra smak og tekstur.

Historie og opprinnelse

Parma ligger i hjertet av de gamle områdene til Cisalpine Gaul, hvor man har tradisjon for å holde store flokker med griser og var spesielt dyktige i produksjonen av saltede skinker.

Det finnes ulike skriftlige kilder som refererer til skinken og dens produksjonsmetode, helt tilbake 1913, som nevner det nåværende produksjonsområdet. Tradisjonelt sett var produksjonen en liten skala-aktivitet. Nå har den utviklet seg til å bli en mer industrialisert prosess, men som likevel bevarer de tradisjonelle karakteristikkene til produktet.

De ulike kvalitetsstemplene på en Parmaskinke

Mer om norsk mat og drikke