Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano

EuropaOpprinnelse

Produsentsammenslutning

 • Kontaktperson

  «Consorzio del Formaggio Parmigiano-Reggiano»

 • Telefon

  +39 0522 307741

 • E-post

  staff@parmigianoreggiano.it

 • Adresse

  Via Kennedy, 18, 42124 – Reggio Emilia – Italia

Parmigiano Reggiano, ofte kalt «Parmesan» på norsk, er en av de mest kjente og hyllede ostene i verden. Denne osten stammer fra Nord-Italia, spesifikt provinsene Parma, Reggio Emilia, Modena, og deler av Bologna og Mantova.

Parmigiano Reggiano

Beskyttet Betegnelse

Parmigiano Reggiano har status som en beskyttet betegnelse (PDO – Protected Designation of Origin) i EU, noe som betyr at bare ost produsert i disse spesifikke regionene under strenge kvalitetskontroller kan bære dette navnet. Siden 2012 har osten hatt samme beskyttelse etter det norske lovverket for beskyttede betegnelser.

Prosessen involverer kun naturlige ingredienser, ingen tilsetningsstoffer, og en lang modningsprosess, noe som gir osten dens unike smak og tekstur.

Historie

Parmigiano Reggiano har en lang og stolt historie. Den har blitt produsert etter de samme tradisjonelle metodene i over 800 år. Legenden sier at den opprinnelig ble skapt av munker i middelalderen som ønsket å lage en stor, langvarig ost. Den har siden blitt et fast innslag i italiensk matlaging, og er nå elsket over hele verden for sin rike, umami smak.

Smak

Parmigiano Reggiano er kjent for sin komplekse, dypt aromatiske og nøtteaktige smak. Den har en distinkt kornet tekstur og blir ofte spist i små biter, men er også ideell for riving. Smaken kan variere litt avhengig av modningstid, med yngre oster som er litt mykere og mildere, mens eldre oster blir hardere og utvikler en mer intens smak.

Prøv denne oppskriften fra matmagasinet Appetitt:

Modningen av «Parmigiano Reggiano» foregår innenfor et bestemt geografisk område i minst tolv måneder. Takket være regionens unike klimaforhold og spesifikke enzymprosesser, tilegner osten seg dens distinkte egenskaper som gjør den til en «Parmigiano Reggiano» ost.

Mer om norsk mat og drikke