Fenalår fra Norge

Fenalår fra Norge

NorgeGeografisk

Produsentsammenslutning

 • Kontaktperson

  Per Berg

 • Telefon

  22 90 30 70

 • E-post

  per.berg@nortura.no

 • Adresse

  Fenalår fra Norge SA, Lørenveien 37, 0513 Oslo

 • Social media

Fenalår fra Norge er norsk matkultur og norsk natur kombinert i en smak.

Det er historien om et værhardt land, kaldt klima, vind, salt og utmarksbeite. I tråd med tradisjonen lages det av lam eller sau, som saltes, tørkes, modnes og eventuelt røykes. 

 • Fenalår fra Norge omfatter variantene Tradisjonelt og Modnet.
 • Som råvare til Fenalår fra Norge skal det brukes lår av lam eller sau, som er født, oppvokst, slaktet og foredlet i Norge.
 • Fenalår er et unikt produkt fra Norge, både med hensyn til betegnelsen og produksjonsmetoden. Det kan derfro benyttet merket for beskyttet geografisk betegnelse

En unik smak

Smaken er full av umami, med en god kombinasjon av salt og den milde smaken av suverent lammekjøtt. Med lengre modning utvikler smaken seg enda mer, og får en nesten søtlig karakter. Dette er smak av natur og rene råvarer! 

Fenalår fra Norge smaksettes med krydder, urter, bær, honning eller sirup.

Fenalår fra Norge er et unikt kvalitetsprodukt, og er ett av to norske matprodukter som også har en europeisk beskyttet betegnelse – Protected Geographical Indications (PGI). Dette er Norges svar på Parmaskinke og Iberico-skinke.

Lyst å imponere med kontinental bruk av fenalåret? Prøve denne nydelige fenalårrisottoen fra matmagasient Appetitt! Eller hva med en vaffeltoast, norsk blåmuggost, fenalår, vaffel og et vaffeljern eller er alt du trenger. Eller gjør det enkelt og server Sider fra Hardanger og tynne skiver med fenalår som ganesmak!

Norsk matarv

I Norge har tørking og salting av kjøtt en lang tradisjon, som er knyttet til at vi måtte konservere kjøtt og andre produkter for å ha mat tilgjengelig hele året. Klima og natur spilte også en avgjørende rolle. Det norske klimaet er spesielt godt egnet for tørking av kjøtt og fisk, og vi har hatt tilgang på salt i århundrer.

Jørgen Mølmann

Vi har mye beite i lier og fjell, og norske sauer og lam beiter utendørs fra snøsmeltingen til den sent på høsten. Om våren følger lammene det grønne gresset slik det ser ut etter at snøen har smeltet. Dette beite gir en unik smak til kjøttet og gjør «Fenalår fra Norge » særegent og unikt for Norge. Derfor er Fenalår fra Norge også rettslig beskyttet gjennom Beskyttede geografiske betegnelser i Norge og Beskyttede geografiske betegnelser i EU.  

For å bruke betegnelsen Fenalår fra Norge stilles det krav til norske råvarer, foredling og sluttkvalitetskontroll.  

I Norge kan det dokumenteres en lang og sammenhengende tradisjon for fremstilling av fenalår. Olaus Magnus skriver i 1555 om sau at «sauens kjøtt, likesom nær sagt alt annet slags kjøtt pleier nordboerne, etter at det har ligget i saltlake, blitt røkt og fått tørke i friluft, å ete rått hele året rundt, og dette kjøttet kan bli gammelt.» Imidlertid er det rimelig å anta at tradisjonen er vesentlig eldre enn dette. Mange indirekte kilder tilsier at det svært sannsynlig ble laget fenalår i vikingtiden.

Mer om norsk mat og drikke