Fenalår fra Norge
Fenalår fra Norge
Produsentsammenslutning
-
Kontaktperson
Per Berg
-
Telefon
22 90 30 70
-
E-post
-
Adresse
Fenalår fra Norge SA, Lørenveien 37, 0513 Oslo
-
Social media
Fenalår fra Norge er norsk natur og matkultur kombinert i en smak.
Det er historien om et værhardt land, kaldt klima, vind, salt og utmarksbeite. Tradisjonelt lages det av lam eller sau, som saltes, tørkes, modnes og eventuelt røykes.
En unik smak
Smaken er full av umami, med en god kombinasjon av salt og den milde smaken av suverent lammekjøtt. Med lengre modning utvikler smaken seg enda mer, og får en nesten søtlig karakter. Dette er smak av vill natur og rene råvarer!
Fenalår fra Norge kan smaksettes med krydder, urter, bær, honning, sirup med mer. Fenalår fra Norge kommer i to varianter, «Tradisjonell» og «Modnet».
Fenalår fra Norge er et unikt kvalitetsprodukt, og er ett av to norske matprodukter som også har fått Europeisk beskyttet betegnelse – Protected Geographical Indications (PGI). Dette er Norges svar på Parmaskinke og Iberico-skinke.
Lyst å imponere med kontinental bruk av fenalåret? Prøve denne nydelige fenalårrisottoen fra matmagasient Appetitt!
En lang historie
I Norge har tørking og salting av kjøtt en lang tradisjon, som er knyttet til at vi måtte konservere kjøtt og andre produkter for å ha mat tilgjengelig hele året. Klima og natur spilte også en avgjørende rolle. Det norske klimaet er spesielt godt egnet for tørking av kjøtt og fisk, og vi har hatt tilgang på salt i århundrer.
Vi har mye beite i lier og fjell, og norske sauer og lam beiter utendørs fra snøsmeltingen til den sent på høsten. Om våren følger lammene det grønne gresset slik det ser ut etter at snøen har smeltet. Dette beite gir en unik smak til kjøttet og gjør «Fenalår fra Norge » særegent og unikt for Norge. Derfor er Fenalår fra Norge også rettslig beskyttet gjennom Beskyttede geografiske betegnelser i Norge og Beskyttede geografiske betegnelser i EU.
For å bruke betegnelsen Fenalår fra Norge stilles det krav til norske råvarer, foredling og sluttkvalitetskontroll.
-
Forskrift om beskyttelse av Fenalår fra Norge Lovtekst hos Lovdata
-
Oppskrifter med Fenalår Et utvalg oppskrifter fra Appetitt
I Norge kan det dokumenteres en lang og sammenhengende tradisjon for fremstilling av fenalår. Olaus Magnus skriver i 1555 om sau at «sauens kjøtt, likesom nær sagt alt annet slags kjøtt pleier nordboerne, etter at det har ligget i saltlake, blitt røkt og fått tørke i friluft, å ete rått hele året rundt, og dette kjøttet kan bli gammelt.» Imidlertid er det rimelig å anta at tradisjonen er vesentlig eldre enn dette. Mange indirekte kilder tilsier at det svært sannsynlig ble laget fenalår i vikingtiden.