Sider frå Hardanger

Sider frå Hardanger

VestlandetGeografisk

Produsentsammenslutning

Sider fra Hardanger er mer enn bare en drikke – det er et stykke norsk kulturarv, et produkt av det unike klimaet i Hardanger, og et symbol på regionens lidenskap for epledyrking.

Varme og solfylte somre sikrer gode vekstvilkår for epleråstoffet. De kjølige nettene om høsten øker sukkerinnholdet rett før innhøsting. Den gode balansen mellom syre- og sukkerinnhold er et sikkert tegn på at det er epler fra Hardanger.

  • Sider fra Hardanger er kjent for sin distinkte og rike smak, som reflekterer det spesielle terroiret i Hardanger.
  • Produksjon av eple, pressing, gjæring og lagring av Sider fra Hardanger skal skje i Hardanger, som omfatter kommunene Eidfjord, Granvin, Jondal, Kvam, Odda, Ulvik og Ullensvang.
  • Smak, landskap og mennesker henger så tett sammen at Sider fra Hardanger har fått en beskyttet geografisk opprinnelse.

Epler for gudinner

Idunns epler gav gudene evig ungdom. Det kan ikke Hardangers eplebønder love. Derimot lar deg deg sette tennene i de mest smaksrike epler og gir deg nasjonalromantikk på flaske.

Sider fra Hardanger kan nytes som den er, og er en utmerket erstatning for alle typer av importert musserende vin. Den er frisk, ofte tørr og har en tydelig og delikat eplesmak.

Prøv å damp blåskjell i Sider fra Hardanger, eller hva med røkt kolje og blåskjell med sidersaus? Oppskriftene finner du hos matmagasinet Appetitt

Epler med flere sider

Det er lange tradisjoner for produksjon av sider i Hardanger. Epleproduksjonen i området har en stolt historie som strekker seg gjennom århundrer. Siderproduksjon har vært en del av områdets tradisjoner siden tidlig 1900-tall. Sider frå Hardanger er det første og eneste alkoholholdige produktet som er tildelt beskyttet geografisk betegnelse.

Landskap i Hardanger med epler. Foto: Eivor Eriksen, Stiftelsen Norsk Mat

Hardangersider har status som en beskyttet geografisk betegnelse i Norge. Dette innebærer at bare sider produsert i Hardanger med epler fra samme region, kan bruke navnet «Hardangersider». Denne beskyttelsen er gitt for å anerkjenne og bevare de unike kvalitetene og tradisjonene knyttet til sidereproduksjon i Hardanger. Dette garanterer også kvaliteten på produktet og gir forbrukerne trygghet om sidens opprinnelse.

Historisk epledrikk

Siderproduksjon har en lang historie i Hardanger, datert helt tilbake til 1100-tallet. Mange familier har arvet kunnskap og teknikker for å lage den perfekte sideren i generasjoner. Som et resultat av dette er det nå over 20 godkjente siderprodusenter i regionen.

Produsentene av sider frå Hardanger har frihet til å velge hvilken eplesort de vil bruke, alkoholprosenten og mengden sukker som tilsettes. Alkoholprosenten varierer vanligvis mellom 3 og 12 prosent, og sidere fra Hardanger klassifiseres som tørr, medium eller søt.

Sider frå Hardanger er kjenneteikna ved ein lett syrleg og aromatisk eplesmak. Dette kan forklarast med samansetjinga av epleråstoffet, dei spesielle kvalitetane som kjenneteiknar eple dyrka i Hardanger, og den lange tradisjonen og kunnskapen om produksjon av sider i Hardanger. Sideren vil ha ein naturleg variasjon i smak og aroma frå produsent til produsent, avhengig av kva for eplesortar som blir brukte, og blandingsforholdet mellom dei ulike sortane.

Mer om norsk mat og drikke