Bli med og sikre Trøndelags matkultur for fremtiden!

Publisert: 03 oktober 2023

Trond V. Lund med beviset på beskyttet betegnelse for Skjørost fra Røros-traktene

Kick-off: Beskyttede Betegnelser i Trøndelag

22. – 23. november på Bergstaden hotell, Røros

Bli med og sett fart på arbeidet for å sikre trøndersk mat- og drikkekultur sin rettmessige plass i fremtiden.

Hvorfor er dette viktig?

Beskyttede betegnelser fremmer vår mat- og drikkekultur, bidrar til et opplevelsesbasert reiseliv og sørger for at tradisjonene våre blir ivaretatt. Trøndelag kan skilte med seks beskyttede betegnelser, flere enn noen annen region.

Hvem bør delta?

Vi ønsker å møte deg som jobber med lokal mat- og drikke, arbeider med mat, landbruk og innovasjon i offentlig sektor, reiseliv, dagligvarehandel, restauranter og alle som er interessert i verdiskaping rundt matkultur. Sammen skal vi sikre fremtiden for trøndersk mat og drikkekultur!

Arrangementet går fra lunsj til lunsj. Pris for lokalmatprodusenter er 1900.- , pris for andre deltagere er 3800.-. Dette dekker overnatting i enkeltrom, middag på kvelden inkludert aperitiff men ikke drikke under middagen.

Program onsdag 22. november

  • 12:00 – 14:45: Lunsj på Bergstaden Hotel​. Deretter feltvandring i Røros hvor du kan oppleve bruk av ny grafisk profil for Beskyttede betegnelser i praksis hos COOP og i besøksrommet på Rørosmeieriet
  • 14:45 – 17:00: Sesjon: Beskyttede Betegnelser på 1-2-3 på Bergstaden hotel
    • Intro: Hvorfor økt fokus på beskyttede betegnelser? (Aslaug Rustad Oi Trøndersk mat og drikke og Nina Sundqvist Stiftelsen Norsk Mat)
    • Hvordan få en beskyttet betegnelse? (Nina Hegdahl, Stiftelsen Norsk MAt)
    • Eksempler og perspektiver fra Sodduniverset, Fjellmandel fra Oppdal, og Sveriges arbeid med beskyttede betegnelser.
  • 17:00-18:00: Workshop, Kommune/offentlig :
    • Hva må til for at BB-er kommer på det offentlige matfatet? Forbrukerrollen, anbudsprosesser og ambassadører​
    • Vertskapsrollen – stimulere til nye BB-er. Finnes det noen lokale potensielle BB-er? Verdikjeden fra primærprodusent til produkt. ​
  • 19:00: Middag med BB-er på menyen på Bergstaden hotell

Program torsdag 23. november

  • 08:30 – 10:45: Workshop
    • Hvordan jobbe med BB i dagligvare og reiseliv​
    • Produsenter/Nye BB-er: Hvordan jobber produsenter frem nye BB´er? 
  • 11:00 – 12:00: Diskusjon: Hvor er vi om ett år og hvordan kan vi bidra til å få flere BB fra Trøndelag til:
    • Tusenårsjubileet i 2030, Grüne Woche i Berlin , EXPO under Bocuse d´Or i Trondheim
    • Trøndersk Matfestival fra 2024 til 2030​
  • 12:00 Lunsj