Tørrfisk fra Lofoten

Tørrfisk fra Lofoten

Nord-NorgeGeografisk

Produsentsammenslutning

  • Adresse

    Tørrfisk fra Lofoten, Postboks 177, 8376 Leknes

Tørrfisk fra Lofoten er kjent over hele verden for sin ypperlige kvalitet og smak. Tørrfiskproduksjon har en lang historie i Lofoten, og har virkelig satt regionen på «fiskekartet».

Beste kvalitet!

Tørrfiskproduksjon er en av de eldste og mest tradisjonsrike metodene for å konservere fisk. Metoden har blitt brukt i århundrer og er en av de beste måtene å ta vare på fisken på. Tørrfisken er laget av torsk eller skrei som er fanget i havet utenfor Lofoten. Fisken er nøye utvalgt for å sikre at bare de beste kvalitetsfiskene brukes til tørrfiskproduksjonen.

Eivor Eriksen/Matmerk

Lang og krevende prosess

Selve prosessen med å lage tørrfisk er en lang og krevende øvelse, som tar flere måneder fra februar til april. Fisken renses og fileteres før den tørkes og henges til tørk på «hjell» – utendørs rammer laget spesielt for dette. Tørkeprosessen avhenger av flere faktorer, inkludert tørketid, hengemetode, temperatur, luftfuktighet og vindforhold. Produksjonen av tørrfisk av ypperste kvalitet er derfor sterkt påvirket av naturkreftene. Temperaturen når fisken henges opp er viktig for resultatet. Er det for kaldt sprenges fiskens fibre, og det bør heller ikke være for varmt eller fuktig.

Smaken av tørrfisk

For mange er den hengende tørrfisken selve symbolet på Lofoten. Og tørrfisken har da også vært en viktig handelsvare i Norge i over tusen år. Tørrfisk fra Lofoten henges under åpen himmel, og det er tørkeværet som sammen med fiskeråstoffet bestemmer smaken på årets produksjon.

Historisk sett ble tørrfisk en betydningsfull ressurs da den katolske kirken innførte forbud mot kjøttspising, blant annet i fastetiden. Tørrfisk fra Lofoten er en ettertraktet eksportvare til ulike land over hele verden, hvor Italia er den største mottakeren av eksporten.

Beskyttet betegnelse

Tørrfisk fra Lofoten er et unikt kvalitetsprodukt, og var det første av to norske matprodukter som har fått Europeisk beskyttet betegnelse – Protected Geographical Indications (PGI). Dette er på lik linje med produkter som Parmigiano Reggiano og Balsamico di Modena. Tørrfisk fra Lofoten fikk i 2007 Beskyttet geografisk betegnelse i Norge og tilsvarende juridisk beskyttelse i EU med PGI i 2014.

Eivor Eriksen/Matmerk

Tørrfisk produsert i Lofoten har vært en svært viktig handelsvare i mange århundrer. De naturgitte forholdene for produksjon av tørrfisk i Lofoten er spesielt gode, og har lagt grunnlaget for utviklingen av produksjonsprosessen og næringen sin lange kultur og historie i Lofoten. Helt frem til midten av 1800-tallet var tørrfisk det viktigste salgsproduktet av norsk fisk.

Mer om norsk mat og drikke