Målselvnepe fra Nord-Norge

Målselvnepe fra Nord-Norge

Nord-NorgeGeografisk

Produsentsammenslutning

Målselvnepe fra Nord Norge er nordnorsk matarv på sitt beste. Målselvnepe har en søtlig og mild nepesmak og dyrkes kun nord for polarsirkelen. Her er vekstvilkårene – kjølig klima og lys døgnet rundt, helt ypperlige!

Målselvsnepe går også under navnet «Det nordnorske eplet», et navn som antyder at den gjerne spises rå. Nepa har en lang historie i Norge som strekker seg helt tilbake til pomorhandelen mellom russiske og nordnorske handelsmenn på 17- og 1800 tallet.

  • Målselvnepe oppnår sin spesielle smak takket være samspillet mellom jordsmonn, klima og den dyrkingsmetoden.
  • Her henger sted og smak så tett sammen at «Målselvnepa» har en beskyttet geografisk betegnelse, en garanti for autentisitet og opprinnelse.
  • Kvaliteten til Målselvnepe er kjent for å være uovertruffen og dette er en av Nord-Norges aller beste rotgrønnsaker.

Mild og aromatisk smak

Målselvnepe er en kulinarisk allrounder og kan nytes på utallige måter. Den kan kokes, bakes, stekes eller grilles, og gir den en nydelig smaksopplevelse. Du kan bruke den i supper, gryteretter, stuinger og salater ved å raspe den eller bruke den som et smakfullt tilbehør.

Målselvnepe er saftig og mild med en distinkt nepesmak som kan minne litt om kålrot. Den er kraftigere i smaken enn vanlig mainepe.

Du kan spise den rå, for eksempel som Målselvnepe med urtedipp, eller du kan bruke den som basis for suppe og mos. Vil du prøve noe mer internasjonalt inspirert anbefaler vi : «Målselvnepe og nudler Thai style»

Røtter fra Nord-Kalotten

Målselvnepe antar å stamme fra nepefrø innført fra Russland en gang på begynnelsen av 1800-tallet av firmaet A. Ebeltoft senior i Tromsø. Det er kjent at det ble drevet frøavl av nepe allerede før 1850. En av avlerne var Ole Enok Olsen, opprinnelig fra Tårnstad i Lenvik. Han bosatte seg i 1864 i Målselv og la grunnlaget for dagens Målselvnepe gjennom utvelgelse av gule, sirkelrunde eksemplarer av «russenepa», som i hovedsak var stor, flat og gjerne hadde rød skolt.

Elva som har gitt navn til Målselvnepa. Foto: Stiftelsen Norsk mat.

For å få den karakteristiske smaken av Målselvnepe må den dyrkes i kjølig klima med mye lys. De optimale vekstbetingelsene finner vi derfor nord for Polarsirkelen. Der har Målselvnepe blitt dyrket i lange tider, slik at nepesorten har tilpasset seg de lokale dyrkingsforholdene. 

Målselvnepe er en gammel landsort registrert i Offisiell norsk sortsliste (A091). Nepas historie strekker seg tilbake til pomorhandelen på 1700- og 1800-tallet mellom norske og russiske handelsmenn. Navnet Målselvnepe forekommer første gang i skriftlige kilder i 1921.

Mer om norsk mat og drikke