Eplejuice frå Hardanger/Eplemost frå Hardanger

Eplejuice frå Hardanger/Eplemost frå Hardanger

VestlandetGeografisk

Produsentsammenslutning

 • Kontaktperson

  Renate Wiig (Tine)

 • Telefon

  03080 (Tine)

 • E-post

  forbruker@tine.no 

 • Adresse

  TINE SA, Postboks 25, 0051 OSLO

Produsentsammenslutning

«Eplejuice fra Hardanger» har status som en beskyttet geografisk betegnelse. Det sikrer ekte produkt og tar vare på vår nasjonal matarv.

Eplejuice frå Hardanger har en lett syrlig og svært aromatisk smak, som kommer av det gode vekstmiljøet for epler i Hardanger. Eplejuice frå Hardanger er ikke tilsatt sukker, og gjenkjennes på den friske, lett syrlige og aromatiske smaken.

 • Eplejuice frå Hardanger/Eplemost frå Hardanger skal være laget av epler som er dyrka og pressa i Hardanger. Hardanger omfatter kommunene Jondal, Kvam, Granvin, Ulvik, Eidfjord, Ullensvang og Odda.
 • Sammenhengen mellom jordsmonn, klima, dyrkingstradisjoner er så godt dokumentert at «Eplejuice fra Hardanger» har fått status som en beskyttet geografisk betegnelse.
 • Dette innebærer at kun eplejuice som er produsert i Hardanger med epler fra samme region, kan benytte dette navnet.

Litt eplehistorie

Epleeventyret i Hardanger begynte for over 700 år siden. Dyrkingen av epler har vært en sentral del av jordbruket i området siden 1300-tallet, og gjennom årene har kunnskapen og utvalget av eplevarianter stadig utviklet seg.

Eplejuice frå Hardanger, studietur, godkjenning eplejuice 2013
Eplejuice frå Hardanger.

Historien om epledyrking i Hardanger startet med ankomsten av engelske munker på 1100-tallet. Disse munkene brakte med seg kunnskap om hagebruk og dyrking av epler til Hardanger. Etter reformasjonen på 1500-tallet forsvant kunsten å pode, og i en periode ble det kun dyrket små, ekte epler. Det var først på slutten av 1700-tallet og gjennom 1800-tallet at epledyrkingen igjen blomstret opp. Prester og «lærde menn» introduserte nye eplevarianter og lærte bøndene kunsten å pode.

Det perfekte klima

Klimaet og jordsmonnet i Hardanger er ideelt for epledyrking, og gir epler med unike egenskaper. Kalde vintre sikrer rikelig blomstring hvert år, og det kjølige klimaet og det lyse vekstsesongen gir epler med en frisk og syrlig smak takket være høyt innhold av karakteristiske fruktsyrer, inkludert mye C-vitamin.

Samtidig gir det varme og solrike sommerklimaet eplene sødme. De kjølige nettene om høsten øker syre- og sukkerinnholdet like før høstingen, samtidig som de gir eplene den tiltalende røde fargen. Balansen mellom syre og sukker kjennetegner epler dyrket i Hardanger.

Et landskap(t) for epler

I Hardanger har man faktisk brukt epler til å lage most og juice helt tilbake til 1700-tallet. Denne lange historien og erfaringen har bidratt til å perfeksjonere prosessen, og sikre den høye kvaliteten på dagens eplejuice og eplemost.

Eplejuice frå Hardanger, studietur, godkjenning eplejuice 2013
Eplejuice frå Hardanger, studietur, godkjenning eplejuice 2013 (Matmerk)

Autentiske epler

Eplejuice og eplemost fra Hardanger har fått merket Beskyttet Geografisk Betegnelse. Noen av grunnene til dette er produksjonen av eplejuicen. Den er grundig og håndverksmessig uført. Med unntak av selve tappingen på kartong, skjer hele produksjonsprosessen i Hardanger. Dette betyr at eplene blir dyrket, høstet og presset i området for å bevare den autentiske smaken og kvaliteten.

Eplejuice frå Hardanger/Eplemost frå Hardanger er kjenneteikna ved ein lett syrleg og aromatisk eplesmak. Dette er eit resultat av samansetjinga av epleråstoffet, dei spesielle kvalitetane som kjenneteiknar eple dyrka i Hardanger, og dei lange tradisjonane og kunnskapane om produksjon av eplejuice/eplemost i Hardanger.

Mer om norsk mat og drikke